Türkiye, Amerikalı Yazar Ülkeye Girişini Yasakladı

Basın Bildirisi, 9 Mart 2015, Ankara:

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütüne göre Türkiye, 2014 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 154. sıraya düştü. Türkiye’de bulunan yabancı gazeteciler, oturma izinlerinin iptaliyle, fiili sınır dışı edilmeyle ve girişlerinin yasaklanmasıyla korkutulup susturulmakta. Bu yasaklar çoğunlukla hiçbir açıklama yapılmadan konulmakta.

Ülkeye girişi yasaklanan son gazeteci, Mount Ararat Trek turizm şirketinin sahibi ve Amerikalı bir insan hakları aktivisti olan bağımsız araştırmacı yazar Dr. Amy L. Beam oldu. Beam’in oturma izninin yenilenmesi talebi, 28 Kasım 2014 tarihinde 6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun (YUKK) 33/1-ç bendine dayanılarak reddedildi. Reddedilme nedeni olarak ise, muğlak bir şekilde sadece “uygun görülmediği” belirtiliyordu. Ancak, YUKK’da ifade edildiği şekliyle aslında ikametgah izni ancak “geçerli sınır dışı etme kararının veya Türkiye’ye giriş yasağı kararının bulunması” durumunda verilmeyebilir.

Geçtiğimiz Kasım ayında, Şırnak polisi bilgisayara, Beam’in Türkiye’nin güneydoğusunda Irak sınırındaki küçük bir dağ kasabası olan Beytüşşebap‘ı ziyaret ettiği notunu düşmüştü. Oturma izni talebinin reddedilmesinin nedeninin, 6458 sayılı kanunun 33/1-ç ve 54/1-g bendi olduğunu belirttiler.

YUKK’un 54/1-g bendi, “İkamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenlerin” hakkında sınır dışı etme kararı verilebileceğini belirtiyor. Ancak Beam, oturma izni sona ermeden bir ay önce Ocak ayında Türkiye’den ayrılmıştı. Giriş yasağından da ancak 2015 Ocak ayında haberdar oldu.

Beam bu konuda “kulağıma gelen bilgilere göre kararın ardındaki asıl nedenin ‘ benim Türkiye’nin Kürt politikası hakkındaki internetteki yazılarım” diyor. Bayan Beam halen bağımsız bir araştırmacı yazar olarak Türkiye’deki Kürtler hakkında bir kitap yazmakta ve 2007 yılından bu yana ülkenin doğu ve güneydoğu bölgelerini gezmekteydi. @amybeam adresi üzerinden tweet atan Beam, makalelerini de “Kurdistan Tribune” web sitesinde yayınlıyor. Eski blogları da burada bulunmaktadır.

Oturma izinleri ve giriş yasakları, 2014 Nisan ayında yürürlüğe girmiş olan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile belirleniyor. Yasa, sığınmacıların, göçmenlerin ve yabancıların korunması amacıyla yürürlüğe konmuştu. YUKK bu konulardaki Türkiye yasalarını Avrupa Birliği standartlarına uyumlu hale getirme, yabancılara oturma izni verilirken ve Türkiye’ye girişleri yasaklanırken keyfi davranılmasını engellemeyi amaçlamıştı.

İkametgah izni talebi ancak 6458 sayılı YUKK’un 9(1) maddesi uyarınca ülkeye giriş yasağı kararı alınması durumunda reddedilebilir. Bir yabancının ülkeye girişi ancak “kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit” oluşturduğunun tespit edilmesi durumunda yasaklanabilir. Beam ne sınır dışı edildi ne de bayan Beam hakkında “kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit” oluşturan bir suç veya hastalık sahibi olduğuna dair bir karar var.

Bayan Beam giriş yasağı ve ikametgâh izni talebinin reddedilmesi hakkında Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açacak. Avukatı Salih Efe, yeni Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun taslak çalışmaları sırasında sivil toplum üyesi olarak mecliste lobi yapmış olan pek çok insan hakları aktivisti ve avukattan biri. Efe bu konuda, “Bu hem 6458 sayılı kanunun hem de fikir özgürlüğünün test edildiği bir dava olacak. Yargının bağımsız hareket ederek ülkemizi çok seven ve turizmine katkıda bulunan bağımsız araştırmacı yazar Dr. Beam’e haksız bir şekilde uygulanmakta olan giriş yasağını kaldıracağını umuyoruz” dedi.

daha fazla ayrıntı okumak:

Türkçe:http://kurdistantribune.com/2015/amerikali-yazar-amy-beamin-turkiyeye-girisi-yasaklandi/

İngilizce: http://kurdistantribune.com/2015/american-writer-banned-from-turkey/

İletişim için:

Dr. Amy L. Beam

amybeam@yahoo.com

Skype: amyLbeam

http://www.mountararattrek.com … turizm

http://kurdistantribune.com/?s=amy+beam … hikayeler

Amy L. Beam, Sirnak, Turkey

Amy L. Beam, Sirnak, Turkey

There are no comments yet. Be the first and leave a response!

Leave a Reply

Wanting to leave an <em>phasis on your comment?

Trackback URL https://kurdistantribune.com/turkiye-amerikali-yazar-amy-beamin-ulkeye-girisini-yasakladi/trackback/